Hacıoğlu, AhmetZoua, Ursula Tania AssoumouYıldız, MelisKulcan, Aslı ArslanYavuz, İbrahimKarhan, Mustafa2024-08-202024-08-2020202148-127X10.24925/turjaf.v8i9.1846-1853.3429https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i9.1846-1853.3429https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/406859https://hdl.handle.net/20.500.14591/62Bu çalışmada keçiboynuzu ekstraktında bulunan D-pinitolün 1-5 kDa ayırma sınırı aralığında nanofiltreler kullanılarak zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Zenginleştirme aşamaları ekstraksiyon,durultma,adsorbanuygulaması ve nanofiltrasyon uygulamalarından oluşmaktadır. Nanofiltrasyon uygulamasını optimize etmek amacıyla Box-Behnken Cevap Yüzey Metodu (CYM) kullanılmıştır. Son aşamada elde edilen ürünün saflık kontrolü için D-pinitol içeriği, şeker kompozisyonu, toplamfenolik madde (TFM), toplam kuru madde (TKM) ve mineral madde kompozisyonları kullanılmıştır.Ekstraktlarda en yüksek D-pinitol konsantrasyonuna 5 kDa ayırma sınırındaki nanofiltrasyonda, 3 bar besleme basıncı, 25°C besleme sıcaklığı ve %83,3 permeat oranı koşullarında ulaşılmıştır. Bu koşullarda elde edilen permeat akısının D-pinitol içeriği 10,48 g/L olarak belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca nanofiltrasyon prosesi için basınç, sıcaklık ve permeat/retentat oranı değişkenlerine bağlı bir optimizasyon modeli oluşturulmuş ve farklı koşullara bağlı olarak ekstraktların D-pinitol konsantrasyonundakideğişim yüksek doğrulukla (R2=0,91)matematikselolarak modellenmiştir. Bu modele bağlı olarak, keçiboynuzu ekstraktlarında en yüksek sakkaroz, TFM ve TKM miktarları D-pinitol konsantrasyonunun %8,7 olduğu koşulda belirlenmiştir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessCevap yüzey metodu kullanılarak keçiboynuzu ekstraktında bulunan D-pinitolün nanofiltrasyon uygulamasıyla zenginleştirilmesinin optimize edilmesiArticle1853918464068598